• فنی و مهندسی تدبیراسکان (صفحه نخست)
  • شرکت
  • خدمات
  • پروژه ها
  • اخبار
  • کتاب و مقالات علمی
  • کارخانه اسکلت فلزی
  • تماس با ما
آرم شرکت

مهندسی نما و پوسته های ساختمان

به وجه بیرونی ساختمان در اصلاح نما (Facade یا Façade) گفته می‌شود. Façade یک واژه‌ی فرانسوی بوده و مترادف با Face یا Frontage می‌باشد. اصطلاح نمای پوششی (Cladding) نیز یک عنوان کلی است که به تمامی نماهای دیوار خارجی اطلاق می‌شود. مهندسی نماازجمله رشته های نوین مهندسی است.

در طراحی ساختمان، نما یکی از مهم‌ترین بخش‌ها به شمار می‌رود. همواره نما به نوعی معرف تفکرات و سلایق طراح ساختمان و افراد ساکن در آن بوده است. همچنین با توجه به فرهنگ و آداب و رسوم مردم منطقه و نیز مقررات محلی طراحی می‌شود. نمای ساختمان درحکم یک تابلوی تبلیغاتی بزرگ برای مالکان ساختمان یامهندس معمار آن عمل کرده وچشم‌اندازی از ایده‌آل‌ تجاری آنان را ارایه دهد.

مهندسی نما و پوسته های ساختمان

عملکردهای نمای بیرونی ساختمان

تأمین زیبایی ظاهری ساختمان یکی از مهم‌ترین عملکردهای مورد انتظار از نما است. نمای ساختمان نقش جداسازی محیط داخل و بیرون ساختمان را بر عهده دارد. در عین حال معمولا لازم است مقدار مطلوبی از عبور نور و ارتباط بصری با بیرون را فراهم کند.

سیستم‌ نما از یک طرف باید دارای المان‌های سازه‌ای برای تامین مقاومت جانبی و قائم در برابر بار باد، بار زلزله و سایر بارهای وارده باشند. از طرف دیگر شامل پوششی مناسب برای تأمین مقاومت در برابر نفوذ هوا و آب و نیز تأمین عایق‌بندی حرارتی و صوتی ساختمان باشد. کنترل میزان عبور نور مرئی، نور مادون قرمز (انرژی گرمایی خورشید) و نور ماورای بنفش همراه با مقاومت در برابر آتش از دیگر عملکردهایی است که می‌توان از یک سیستم نما انتظار داشت.

ممانعت از نفوذ آب (آببندی)
کنترل میزان عبور هوا (هوابندی)
مقاومت در برابر بار باد
عایق‌بندی حرارتی و صوتی
دریافت روشنایی طبیعی، کسب انرژی خورشیدی
ممانعت از نفوذ آب (آببندی)

یکی از الزامات بنیادی سیستم نمای پوششی، جلوگیری از ورود آب به درون ساختمان است. یک روش برای این کار، ایجاد یک سیستم پوششی درزگیری شده (ممبران ضد آب) روی کل وجه ساختمان است. در این سیستم به محض سوارخ شدن پوشش آب از درون سوراخ‌ها به درون ساختمان نفوذ خواهد کرد. در عمل، به دلیل وجود فصل مشترک بین مصالح مختلف، دست یافتن به یک چنین سیستمی مشکل است. روش قابل اطمینان‌تر برای تأمین مقاومت در برابر ورود آب، استفاده از سیستم مقاوم با قابلیت دفاع اولیه و ثانویه است. در این سیستم اگر آبی از لایه دفاعی اولیه (بیرونی) عبور نماید لایه ثانویه دوم مانع جریان آب شده و آن را به بیرون هدایت می‌کند. سیستم رین اسکرین (Rain Screen) یا نما با تهویه هوا (Ventilated Façade) و پروفیل‌های پنجره‌های عایق با این رویکرد طراحی شده‌اند.

کنترل میزان عبور هوا (هوابندی)

قابلیت نفوذ هوا در طراحی و ساخت نماهای پوششی ساختمان‌ها برای مدیریت تبادل حرارتی ساختمان با هوای بیرون مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. هدف اصلی از هوابندی نما کمک به کاهش تولید گاز دی‌اکسید کربن به واسطه مصرف سوخت‌های فسیلی است. مقادیر مجاز قابلیت نفوذ هوا برای ساختمان‌هایی با کاربری‌های مختلف در جدول زیر آورده شده است.

مقادیر برای استانداردهای قابلیت نفوذ هوا در کاربری های مختلف:

Building Type Air Permeability (m3 / hr-m2 at 50 Pa)
Best Practice Normal
Offices:
Naturally ventilated 3.0 7.0
Mixed mode 2.5 5.0
Air conditioned/low energy 2.0 5.0
Factories/warehouses 2.0 6.0
Superstores 1.0 5.0
Schools 3.0 9.0
Hospitals 5.0 9.0

مقاومت در برابر بار باد

سیستم‌های نمای پوششی ساختمان باید بتوانند در برابر بارهای ناشی از باد مقاومت کرده و آنها را به سازه اصلی ساختمان منتقل کنند. در محاسبه ظرفیت قاب سازه‌ای برای تحمل بارهای وارده، توجه به شرایط تکیه‌گاهی نمای پوششی و نحوه‌ی انتقال بارها دارای اهمیت بالایی است. پنل‌های بزرگ معمولا عملکردی مشابه با دال یک‌طرفه دارند. در این حالت قاب سازه‌ای در هر تراز طبقه بار بادی متناظر با ارتفاع یک طبقه از نما را دریافت خواهد کرد. پنل‌های دیوار پرده‌ای (Curtain wall) معمولا در چهار لبه‌ی خود توسط ترنسوم‌ها(Transom)و مولیون‌ها (Mullion) نگهداشته شده و لذا مشابه با دال دوطرفه عمل می‌کنند.

ترنسوم‌ها دارای آرایش افقی بوده و توسط مولیون‌های عمودی نگهداشته می‌شوند. نهایتا نیروها توسط دستک‌هایی که اغلب به تیر طبقه متصل هستند، به قاب سازه‌ای ساختمان منتقل می‌شوند.

عایق‌بندی حرارتی و صوتی

لازم است که نماهای ساختمانی دارای عملکرد عایق‌بندی حرارتی باشند. به منظور کاهش مصرف انرژی و تولید گازهای گلخانه‌ای الزامات مربوط به عایق‌بندی حرارتی ساختمان‌ها مدام سختگیرانه‌تر می‌شوند. در بخش‌های غیرنورگذر نما از مصالح عایق استفاده شده و در بخش‌های شفاف واحدهای شیشه عایق (Insulated Glass Unit, IGU) به کار گرفته می‌شوند.

در مقررات ساختمان حداقل ضریب انتقال حرارت سطحی (U-value) برای دیوارها 35/0 W/m2-K و برای پنجره‌ها و نماهای پوششی 2/2 W/m2-K می‌باشد. معمولا با کاهش نسبت مساحت عناصر نورگذر به مساحت کل نما عایق‌بندی حرارتی بهتر و U-value کوچک‌تر می‌شود. از این رو در ساختمان‌هایی نظیر مدارس، بیمارستان‌ها و منازل معمولا تنها بخش نسبتا کوچکی از نما از شیشه ساخته می‌شود.

نماهای پوششی نقش جداسازی صوتی بین محیط بیرون و داخل ساختمان را نیز بر عهده دارند. معمولا پوشش‌های ساخته شده از عناصر حجیم (مانند مصالح بنایی یا بتن) جداسازی صوتی مناسب‌تری را تامین می‌کنند.

دریافت روشنایی طبیعی، کسب انرژی خورشیدی

در بسیاری ازساختمان‌های تجاری سطوح وسیعی از نماهای شیشه‌ای، که از تراز طبقه تا سقف امتداد یافته‌اند، دریافت روشنایی طبیعی بسیار خوبی را فراهم می‌کنند. میزان روشنایی طبیعی با افزایش فاصله از نما کاسته می‌شود. در نتیجه فاصله بین نماها یا نما تا آتریوم در حدود 18 متر در نظر گرفته می‌شود. فراتر از این فاصله نور طبیعی بسیار ناچیز است.

نفوذ مستقیم نور خورشید به درون ساختمان منجر به کسب انرژی خورشیدی (سولار) و بازتابش آن می‌شود. عمده انرژی گرمایی خورشید توسط امواج مادون قرمز حمل می‌شوند. در حالی که نور ماورای بنفش عامل اصلی در پریدگی تدریجی رنگ پارچه‌ها، پوشش دیوارها و مبلمان داخل ساختمان شناخته می‌شود. کسب انرژی خورشیدی (Solar heat gain) می‌تواند با اعمال پوشش‌های سولار به یکی از سطوح شیشه کاسته شود. این پوشش‌ها منجر به عبور گزینشی طول موج‌های مختلف نور انرژی می‌شوند. معمولا لازم است درصد بالایی از نور مرئی عبور کند. در حالی‌که تنها بخش محدودی از امواج مادون قرمز عبور داده می‌شوند.

در مکان‌هایی که مواد و کالاهای حساس به نور ماورای بنفش (UV) قرار دارند، به سطح شیشه می‌توان فیلم بازدارنده‌ی UV اعمال کرد تا امواج UV را جذب کند. در این حالت می‌توان شیشه را به کمک میان لایه‌های (Interlayer) های مناسب لمینیت کرد.

طبقه‌بندی انواع نما از نظر مصالح

با توجه به اینکه نمای ساختمان در مقابل عوامل شدید جوی قرار می‌گیرد، لازم است در انتخاب مصالح برای نماسازی به اندازه‌کافی دقت شود. نمای ساختمان ضمن داشتن زیبایی، باید در مقابل عوامل جوی مقاوم بوده و با نمای ساختمان‌های مجاور هماهنگی کافی داشته باشد.

در ادامه طبقه‌بندی نماها بر اساس مصالح مصرفی مطابق با ضابطه شماره 714 سازمان برنامه و بودجه کشور، «دستورالعمل طراحی سازه‌ای و الزامات و ضوابط عملکردی و اجرایی نمای خارجی ساختمان‌ها» ارایه شده است. بر این اساس نماها به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

  • نمای آجری
  • نمای سنگی
  • نمای سیمانی
  • نمای سرامیکی
  • نمای کامپوزیت فلزی یا آلومینومی
  • نمای اتیکس
  • نمای EIFS
  • نمای شیشه‌ای
  • نماهای چوبی
  • نمای سبز

دستورالعمل نما
نمای آجری و سنگی
نمای سیمانی
نمای سرامیکی
نمای شیشه‌ای
نمای کامپوزیت فلزی
نمای اتیکس
نمای EIFS
نمای چوبی
نمای سبز
نمای آجری و سنگی
نمای آجری
نمای کلاسیک

آجر سنگی مصنوعی است که در سه نوع رسی، ماسه آهکی و بتنی ساخته می‌شود. آجر در شکل‌های گوناگون تولید شده و در نماسازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. نماهای آجری به علت دوام زیاد، تطبیق‌پذیری، صرفه اقتصادی، مقاومت در برابر آتش و ظاهر زیبا مورد توجه بوده است. علاوه بر این نماهای آجر نیاز کمی به نگهداری و تعمیر داشته و برای ساختمان‌هایی با ارتفاع‌های مختلف قابل استفاده هستند. آجرهایی که براي نماچینی به کار می‌روند در رنگ‌هاي زرد کم رنگ (آجر سفید) و زرد پررنگ (آجر بهی) و همچنین آجر قرمز رنگ روشن یا قرمز رنگ سیر موجود هستند.

سنگ‌های ساختمانی طبیعی به دلیل بهره‌مندی از ظاهر زیبا و هزینه نگهداری پایین، یکی از رایج‌ترین مصالح ساختمانی برای نماسازی بشمار می‌روند. به این منظور غالباً از سنگ گرانیت، سنگ آهک، تراورتن، ماسه‌سنگ، سنگ لوح، ماربل و کوارتزیت استفاده می‌شود. وزن سنگ در مقایسه با سایر انواع نماها بیشتر است که باعث می‌شود نیروی زلزله‌ی بیشتری به آن وارد شود. این مسأله در صورت مهار نامناسب باعث جدا شدن سنگ از سطح نما و سقوط آن تحت اثر نیروی زلزله می‌شود.

سنگ‌های مصنوعی در مقایسه با سنگ طبیعی دارای وزن کمتری بوده و از ترکیب مجدد سنگ‌های طبیعی با مواد افزودنی دیگر ساخته می‌شوند. سنگ‌های مصنوعی از ترکیب سیمان یا رزین، خاک رس، آگرگات‌های سنگ‌های ضایعاتی و خاك‌های سبک ساخته می‌شوند. رنگدانه‌ها یا اکسید آهن، رنگ مورد نظر را به این سنگ‌ها می‌دهد.

امروزه برای نماهای آجری از سیستم نمای خشک استفاده می‌شود. در این روش به جای ملات برای اتصال آجرها به یکدیگر از تجهیزات فلزی موسوم به ریل استفاده می‌شود. سرعت اجرای نمای آجری خشک به دلیل عدم استفاده از ملات بسیار بالا می‌باشد.

نمای سیمانی

نمای سیمانی یکی از متداول‌ترین نماها برای ساختمان‌های بلند مرتبه بشمار می‌رود. سه نوع نمای متداول پایه سیمانی عبارتند از:

نمای آستر سیمانی (Stucco)

اندود سیمان پرتلند می‌تواند برای سطوح داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گیرد. غالب کاربرد اندود سیمان پرتلند به عنوان آستر نهایی دیوار خارجی است. اندود سیمان پرتلند خارجی در اصطلاح استاکو (Stucco) نامیده می‌شود.

نمای تخته سیمانی الیافی

صفحه‌های سیمانی الیافی صفحات پیش ساخته‌ای هستند که دارای مواد چسباننده از نوع سیمانی یا کلسیم سیلیکات سنتزی هستند و در آن‌ها از الیاف برای تقویت خصوصیات کششی و خمشی استفاده شده است. الیاف می‌توانند به صورت پراکنده، تصادفی یا شبکه‌ای منظم در ماتریس سیمانی به کار برده شوند. این صفحات می‌توانند خود رنگ (رنگ واقعی سیمان)، رنگ‌دار شده (به رنگ و فام دلخواه) و بافت‌دار (به طرح دلخواه) باشند.

نمای بتنی پیش‌ساخته

پانل‌های بتنی پیش‌ساخته برای تمامی شرایط آب و هوایی مناسب و قابل اجرا هستند ولی بیشتر برای شرایط آب و هوایی سخت مورد استفاده قرار می‌گیرند. چرا که استفاده از مصالح بنایی یا بتن درجا در شرایطی که خطر یخ‌زدگی وجود دارد مشکل‌ساز است. استفاده از پانل‌های پیش‌ساخته باعث حذف نیاز به نصب داربست و افرایش امنیت کارگران می‌شود. این پانل‌ها در محل‌های سر بسته و بدون اینکه شرایط آب و هوایی بر روند ساخت آنها تاثیری داشته باشد تولید شده و لذا دارای کیفیت بالا هستند.

نمای سرامیکی
پانل آلومینیومی

با توجه به قیمت و وزن بالای سنگ، در برخی کشورها استفاده از سرامیک به عنوان نمای ساختمان به صورت قابل ملاحظه‌ای رواج یافته است. نماهای سرامیکی در مقایسه با سنگ وزن کمتری داشته و به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • نمای سرامیکی مهار شده یا نمای سرامیک خشک که خود شامل نمای سرامیکی پرسلان و نمای سرامیک تهویه شونده (terra cotta)است.
  • نمای سرامیکی چسبانده شده

دو روش کلی نصب سرامیک در نمای ساختمان‌ها عبارتند از:

  • روش نصب تر یا روش چسبانده شده
  • روش نصب خشک یا روش مهار شده

در روش نصب خشک، اتصالات باید علاوه بر بارهای ثقلی ناشی از سرامیک و اجزای آن قادر به تحمل بارهای جانبی نظیر بارهای زلزله، فشار و مکش باد و بارهای ضربه‌ای باشند.

مزایای سیستم نمای خشک عبارتند از:

  • عدم نیاز به کارگر حرفه ای جهت نصب: در سیستم نمای خشک نصب عناصر نما و ریل‌ها به صورت مکانیکی بوده و لذا اجرای سیستم نیاز به کارگر حرفه‌ای ندارد.
  • سرعت اجرای بالا: در نمای خشک به دلیل استفاه از چهار چوب‌های فلزی و نیز عدم استفاده از داربست، سرعت اجرای نما به صورت چشمگیری افزایش می‌یابد.
  • سادگی اجرا برای ساختمان‌های بلند: به دلیل عدم استفاده از ملات و داربست، اجرای این سیستم برای ساختمان‌های مرتفع با سرعت و سهولت بالایی همراه است.
  • عدم ایجاد ضایعات ساختمانی و آلودگی صوتی: اجرای سیستم نمای خشک بدون ایجاد ضایعات و نخاله‌های ساختمانی صورت گرفته و همچنین آلودگی صوتی آن به نسبت کم می‌باشد.

• کاهش اتلاف انرژی: در سیستم نمای خشک ابتدا یک عایق حرارتی با اتصالات مکانیکی یا چسب به بدنۀ ساختمان متصل شده و سپس قاب یا اسکلت نگهدارنده‌ی نما به ساختمان وصل می‌شود. نهایتا نمای خشک با رعایت فاصله از عایق حرارتی قرار می‌گیرد. فضای خالی موجود بین نما و عایق خود نیز به عنوان عایق حرارتی عمل کرده و در مجموع منجر به کاهش قابل توجهی در اتلاف انرژی ساختمان می‌شود.

نمای شیشه‌ای
پانل HPL
پوسته کرتین وال

به نماهایی که در آنها از شیشه و یا هر نوع ماده‌ی شفاف یا نیمه شفاف دیگر در نمای خارجی ساختمان استفاده شده باشد، نمای شیشه‌ای گفته می‌شود. امروزه این نوع نما به دلایل مختلفی از جمله سبکی و زیبایی در ساختمان‌های زیادی از جمله ساختمان‌های بلند به کار برده می‌شود. این گونه نماها علاوه بر زیبایی امکان استفاده‌ی حداکثری از روشنایی روز را مهیا می‌کنند. استفاده از انواع مختلف شیشه با قابلیت‌های مختلف سبب گسترش امکان استفاده از آنها در صنعت ساختمان شده است.

امروزه با ظهور شیشه‌های رفلکس، استفاده از این نوع شیشه‌ها در نمای ساختمان‌های مرتفع و برج‌ها بسیار متداول شده است. استفاده از نماهای شیشه‌ای علاوه بر زیبائی امکان استفاده از حداکثر روشنایی روز را فراهم می‌کند. همچنین استفاده از شیشه‌های ۲ یا ۳ جداره منجر به ایجاد یک لایه عایق صوتی و حرارتی بسیار مناسب می‌شود.

تمامی شیشه‌هایی که در ساختمان به کار می‌روند باید از موادی ساخته شوند که ثبات ویژگی‌های شیشه در طول عمر مفید آن را تضمین نمایند. به عبارتی تابش خورشید نباید سبب خرابی آنها شود و خواص طیفی (spectral properties) آنها در مقابل اشعه‌های تابشی مستقیم و غیر مستقیم تغییر نکند. همچنین در مقابل عوامل جوی پایدار باشند. تقسیم‌بندی شیشه‌های مورد استفاده در صنعت ساختمان بر اساس اجزا ترکیبی، روش ساخت و ویژگی‌های آنها در جدول زیر آورده شده است.

انواع شیشه

جزییات و دتایل‌های نصب متفاوتی برای نماهای مدرن شیشه‌ای طراحی گردیده که از آنجمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیستم فریم لس (Frameless) یا Toggle Fixing
  • سیستم کرتین وال درپوش‎دار (Face cap) یا نمای لامل
  • سیستم اسپایدر یا Point Fixing

در نماهای فریم لس قاب‌های آلومینیومی نگهدارنده شیشه (شیشه‌ها می‌توانند تک‌جداره یا چند جداره باشند) بر روی یک فریم فولادی نصب و فیکس می‌گردند. فواصل شیشه‌ها با یکدیگر چنان تنظیم می‌شود که فریم فولادی حایل قابهای آلومینیومی از نمای روبرو دیده نشود. این سیستم یکی از پرکاربردترین نماهای ساختمانی بوده و زیبایی، آب‌بندی مناسب، نصب ساده و بارگذاری مناسب را به صورت یکجا ارایه می‌دهد. وجود لاستیک‌های هوا‌بندی و آب‌بندی در اطراف فریم و شیشه باعث ایزوله شدن سطح نما می‌شود. از نکات بسیار مهم این سیستم آن است که در سطح نما عمدتا شیشه قابل ملاحظه بوده و آلومینیوم با ظرافت خاصی در کنار شیشه قرار می‌گیرد. در ضمن پنجره‌های باز شو نیز قابل رویت نمی‌باشند.

نمای گرتین وال
نمای گرتین وال

در سیستم درپوش‌دار (Face cap) زیرسازی و ایجاد شبکه توسط پروفیل‌های عمودی (Mullion) و افقی (Transom) انجام می‌شود. شیشه‌ها مستقیماً بر روی المانی موسوم به لامل قرار گرفته و یک درپوش فشاری آن را از بیرون بر روی لامل آلومینیومی محکم نگه می‌دارد. برای تامین آب‌بندی و هوابندی مناسب این سیستم لازم است از لاستیک‌های EPDM مناسبی استفاده شود.

نمای گرتین وال

سیستم اسپایدار یکی دیگر از روش‌های اجرای نمای شیشه‌ای محسوب می‌شود که در آن مشابه با سیستم Framless بدون اینکه برای هر پنل شیشه‌ای از قاب‌های کناری استفاده شود، کل سطح نما توسط شیشه پوشیده می‌شود. در این روش بر خلاف سیستم فریم‌لس، تکیه‌گاه شیشه سرتاسری نبوده و به صورت نقطه‌ای می‌باشد. در سیستم اسپایدر یا Point Fixing معمولا از دو تیپ مختلف اتصال استفاده می‌شود که شامل موارد زیر است:

  • CounterSunk Fixing
  • Disk Fixing

در تصاویر زیر، ادوات اتصال برای هر کدام از این تیپ‌ها برای دو نوع شیشه تک جداره و دو جداره نشان داده شده است.

نمای اسپایدر
نمای کابلی شیشه ای

برای نگهداری اسپایدارها علاوه بر استفاده از قاب‌های فولادی می‌توان از کابل و تیغه‌های شیشه‌ای نیز استفاده کرد. برخی از سیستم‌های رایج برای نماهای اسپایدر عبارتند از:

  • Mast Truss
  • Cable Truss
  • Glass Fin
  • Cable Net

نمای کابلی شیشه ای
کیبل تراس
نمای شیشه ای تراس
نمای شیشه گلس فین
نمای کامپوزیت فلزی
نمای آلومینیومی
نمای آلومینیومی

کامپوزیت‌ها از ترکیب دو یا چند ماده تشکیل می‌شوند. خواص کامپوزیت در مجموع از هرکدام از اجزاء تشکیل دهنده‌ی آن بهتر بوده و اجزاء مختلف، کارایی یکدیگر را بهبود می‌بخشند. این موضوع یکی از مزیت‌های کامپوزیت محسوب می‌شود. از متداول‌ترین نماهای کامپوزیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نمای کامپوزیت آلومینیومی
  • پانل‌های فلزی عایق‌بندی شده
  • نمای کامپوزیت پلی‌یورتان

ورق‌های کامپوزیت آلومینیوم (Aluminum Composite Panels) متشکل از دو لایه آلومینیوم به ضخامت 5/0 تا 3 میلی‌متر در اطراف و یک هسته از جنس پلاستیک یا یک ماده‌ی معدنی پرکننده‌ی ضد حریق (نظیر مواد پلی‌اتیلنی) به ضخامت 3 الی 5 میلی‌متر است. لایه‌ی خارجی عمدتاً دارای یک پوشش آستر رزین اپوکسی و یک لایه PVDF (Poly Vinylidiene Floride) می‌باشد. سطح ورق کامپوزیت با یک لایه فیلم محافظت می‌شود. از جمله مزایای این پانل می‌توان به سبکی وزن، تنوع رنگ و شکل‌پذیری آن اشاره کرد.

برای نصب پانل‌های کامپوزیت آلومینیوم در نمای کامپوزیتی می‌توان از سیستم‌های زیر استفاده کرد:

  • روش ثابت (Fixing)
  • روش آویزان (Hanging)
  • روش هوک L ، H
  • روش ثابت – ریلی (Fix Railing)
  • روش هوك

از جمله بزرگ‌ترین مشکلات این نوع نما، ورود محصولات بی‌کیفیت و فقدان دانش فنی کافی درخصوص کنترل کیفیت این نوع پانل برای نما و اجرای نامناسب توسط برخی افراد غیرمتخصص است. چسبیدن ذرات گرد و غبار بر سطح نمای ساختمان‌ها و تغییر رنگ از جمله مشکلات این نوع نما است. تمیز کردن نما مستلزم ایجاد داربست یا تعبیه سیستم BMU مناسب می‌باشد.

نمای اتیکس
نمای بلوکی

اتیکس (ETICS) یا سیستم عایق حرارتی خارجی (External thermal Insulation composite system) یک سیستم نمای خارجی است که از سه جز اصلی زیر تشکیل شده است.

  • عایق: رایج‌ترین مواد برای عایق، فوم پلی‌استایرن منبسط شده و پشم معدنی تخته‌ای می‌باشد.
  • مسلح کننده: به منظور مسلح کردن تخته‌های عایق و جلوگیری از ایجاد ترك، یک لایه اندود به همراه مش مسلح کننده عمدتاً متشکل از الیاف شیشه به کار برده می‌شود.
  • پوشش نهایی: برای پوشش نهایی می‌توان از انواع اندود، چوب، سرامیک، آجر لعاب‌دار، فلز و موادی از این قبیل استفاده کرد.

بجز اجزای اصلی فوق، اجزای فرعی شامل مهارها، درزگیرها، محافظت‌کننده‌های گوشه و . . . نیز در این نما به کار برده می‌شوند. سه روش متداول مهار تخته‌های عایق به مصالح بنایی عبارتست از:

  • استفاده از چسب
  • استفاده از میخ پرچ
  • استفاده از مهار مکانیکی (ریلی)

نمای EIFS
نمای سیمانی

نمای عایق حرارتی بیرونی و نازک‌کاری EIFS (External Insulation and Finish System) شامل یک لایه فوم عایق پلی‌استایرن، مش تسلیح از جنس الیاف شیشه، یک لایه پوشش پایه پلیمری و یک لایه پوشش نهایی پایه پلیمری است. مش تسلیح در داخل لایه پوشش پایه تعبیه می‌شود.

از آنجایی‌که نمای نهایی این سیستم بسیار شبیه نمای استاکو (Stucco) است، از آن به استاکوی مرکب تعبیر می‌شود تا از استاکوی معمولی که با پایه سیمان پرتلند است، تمیز داده شود.

این نما متشکل از مصالح مرکب شیمیایی متعدد بوده و لذا لازم است بین لایه‌هاي مختلف، درزبندها، درزپوش‌ها و ادوات اتصال سازگاری کافی وجود داشته باشد.

این نما به دو دسته تقسیم‌بندي می‌شود:

  • EIFS پایه پلیمری (PB) که EIFS با پوشش نرم نامیده می‌شود.
  • EIFS پلیمر اصلاح شده (PM) که EIFS با پوشش سخت نامیده می‌شود.

نما و پوسته ساختمانی دیوار نما
نمای چوبی
نمای لوور چوبی

نمای چوبی به سادگی با سایر مصالح ترکیب می‌شود و امکان ساخت نماهای متنوع را می‌دهد. البته باید به میزان ذخایر منابع چوبی و در دسترس بودن‌ها و البته جایگزینی آنها توجه داشت. چوب‌های نرم برای برخی از ساختمان‌ها به عنوان نمای خارجی استفاده می‌شوند. عملیات حرارتی (نظیر ترمو چوب) و فرایندهای اصلاح چوب (نظیر Accoya) توانسته است قابلیت دوام محدوده وسیعی از نرم چوب‌ها را بدون اصلاح در روش‌های نگهداری افزایش دهند. استفاده از سخت چوب‌ها نیز به غیر از گونه‌های خاصی از آنها در حال افزایش است. سخت چوب‌ها عموماً محکم‌تر و پایدارتر از نرم چوب‌ها هستند. از نماهای چوبی اغلب در ساختمان‌های با ارتفاع کم تا متوسط استفاده می‌شود چون در ساختمان‌هایی با این ارتفاع مراقبت از نما آسان‌تر انجام است.

نمای سبز
نمای سبز

رشد شهرنشینی در سال‌های اخیر منجر به توجه بیشتر به ایجاد فضای سبز در محیط‌های شهری به عنوان یک رویکرد پایدار برای بهبود اکولوژی و تغییرات آب و هوایی در محیط زیست شده است. دیوارها و نماهای سبز یکی از راه‌حل‌هایی هستند که همراه با سقف‌های سبز برای افزایش مساحت فضای سبز شهرها اندیشیده شده‌اند.

دیوار سبز دیواری است که یا به طور خود ایستا (Free standing) بوده و یا بخشی از یک ساختمان است که به طور کامل یا بخشی از آن از گیاه پوشیده شده است. از فواید آن می‌توان به استفاده مجدد از آب، بهبود کیفیت هوا و کاربرد به عنوان مانع صوتی اشاره کرد. دیوارهای سبز معمولاً به دو شکل نمای سبز (Green façade) و دیوار زنده (Living walls) اجرا می‌شوند.

انواع نماهای متداول از نظر نحوه‌ی اجرا و اتصال

مطابق با ضابطه شماره 714 سازمان برنامه و بودجه کشور، «دستور العمل طراحی سازه‌ای و الزامات و ضوابط عملکردی و اجرایی نمای خارجی ساختمان‌ها» انواع نماهای خارجی متداول شامل موارد زیر می‌باشد:

  • دیوار پرده‌ای (Curtain wall)
  • دیوار نما (Veneer wall)
  • نمای مهار شده به دیوار میان‌قابی (Infill wall)

هر کدام از موارد فوق می‌توانند به صورت مهار شده یا چسبانده شده اجرا شوند.

نما و پوسته ساختمانی دیوار نما
دیوار پرده‌ای (Curtain wall)
دیوار نما (Veneer wall)
نماهای مهارشده به میان‌قاب (Infill wall)
دیوار پرده‌ای (Curtain wall)
نما و پوسته ساختمانی 4

دیوار پرده‌ای دارای قاب سازه‌ای جداگانه بوده، مستقیماً به آن متصل شده و مجموعه به مانند یک پرده روی سطح خارجی ساختمان را می‌پوشاند. در یک دیوار پرده‌ای، بارهای ناشی از وزن نما، باد و زلزله مستقیماً از دیوار به قاب سازه‌ای منتقل می‌شوند.

به طور معمول حداقل ۵۰ میلی‌متر فاصله بین دیوار پرده‌ای و قاب سازه‌ای قرار داده می‌شود. این فاصله برای تطابق بی‌نظمی‌های ابعادی غیرقابل پیش‌بینی در قاب است. نمونه‌ای از دیوارهای پرده‌ای، دیوار پرده‌ای شیشه-آلومینیوم است.

نما و پوسته ساختمانی 3

دیوارهای پرده‌ای غیرشفاف شامل پانل‌های بتنی پیش ساخته، پانل‌های مسلح شده با الیاف شیشه، پانل‌های فلزی و نظایر آن می‌باشد. در دیوارهای پرده‌ای غیرشفاف ممکن است به منظور فراهم کردن امکان نازك‌کاری دیوار داخلی، افزودن عایق حرارتی، برق‌کاری و عبور لوله‌های تاسیساتی در داخل دیوار، یک دیوار پشتیبان اضافه شود. از آنجاکه دیوار پرده‌ای مستقیماً به قاب سازه‌ای متصل است، بار باد را به قاب و در نتیجه به تیر و ستون منتقل می‌کند. در این حالت به دیوار پشتیبان (در صورت وجود) هیچ بار بادی وارد نخواهد شد.

دیوار نما (Veneer wall)
نما و پوسته ساختمانی 2

این نوع نما مشابه دیوار پرده‌ای غیرشفاف بوده و در سازه‌های قابی و سازه‌های دیوار باربر استفاده می‌شود. در این نوع نما وجود یک دیوار پشتیبان اجباری است. بارهای وارد بر دیوار نما به دیوار پشتیبان منتقل شده و دیوار پشتیبان نیز به نوبه خود بارها را به قاب سازه‌ای ساختمان منتقل می‌کند. دیوار نما به دو نوع مهار شده و چسبانده شده تقسیم می‌شود.

در نمای مهار شده، مهارها، نما را به سازه پشتیبان متصل می‌کنند. بنابراین علاوه بر انتقال و تحمل بار ثقلی نما، این مهارها باید بارهای باد و زلزله را از نما به دیوار پشتیبان منتقل کنند. دیوار نمای مهار شده، عموماً با یک فضای خالی ۵۰ میلی‌متری بین نما و دیوار پشتیبان به صورت یک دیوار زهکش طراحی می‌شود.

در نمای چسبانده شده، نما به دیوار پشتیبان چسبانده می‌شود. در این حالت حتماً باید نما با المان مناسب برای تحمل بارهای لرزه‌ای به دیوار پشتیبان مهار شود و چسباندن تنها به منظور انتقال بارهای ثقلی است. نمای چسبانده شده، دیواری با سطح آب‌بندی (Face-sealed (barrier) wall) شده است. Stucco و EIFS نمونه‌هایی از دیوار با سطح آب‌بندی شده هستند.

نماهای مهارشده به میان‌قاب (Infill wall)

نمای خارجی مهار شده به میان‌قاب (دیوار غیر باربر قرار گرفته در فضای بین تیر و ستون) در فضای خالی بین تیرها و ستون‌ها قرار می‌گیرد و در این حالت قاب سازه‌ای در معرض دید قرار دارد. نمای مهار شده به میان‌قاب، تنها در سازه‌های قابی استفاده می‌شود و به دو صورت مهار شده و چسبانده شده طراحی می‌شود.

در سازه‌هایی که چنین سیستم نمایی دارند، به دلیل پائین بودن مقادیر مقاومت حرارتی قاب سازه‌ای بتنی یا فولادی، مشکل عایق‌بندی حرارتی وجود داشته و انتقال حرارت از طریق تیر و ستون انجام می‌شود. با توجه به اینکه در دیوار پرده‌ای و دیوار نما، قاب سازه‌ای ساختمان پوشانده می‌شود، می‌توان کارایی حرارتی بالاتری بدست آورد.

نما و پوسته ساختمانی

اطلاعات تماس ما

تهران شهرک گلستان بلوار کاج نبش بنفشه دهم پلاک 95/1

2 الی 44747730 21 98+ 44743979 21 98+
info@TadbirEskan.com

info.tadbireskan@gamil.com

دسترسی سریع

  • فنی و مهندسی تدبیراسکان (صفحه نخست)
  • پروژه ها
  • معرفی شرکت فنی و مهندسی تدبیراسکان
  • تماس با ما
  • ایران مال

نقشه

YelpFacebookTwitterInstagramEmail

© 2018 Tadbir Eskan | Design: Mediateam