• فنی و مهندسی تدبیراسکان (صفحه نخست)
  • شرکت
  • خدمات
  • پروژه ها
  • اخبار
  • کتاب و مقالات علمی
  • کارخانه اسکلت فلزی
  • تماس با ما
آرم شرکت

استراتژی حریق

استراتژی حریق (Fire Strategy)

استراتژی حریق، اهداف ایمنی در برابر آتش و ملزومات عملکردی ساختمان را تعریف می‌کند. همچنین روش‌های تأمین این اهداف به منظور حصول اطمینان از ایمنی جانی سکنه و حفاظت از اموال و دارایی‌ها را بیان می‌کند.

یک استراتژی آتش بواسطه‌ی مدیریت طرح‌ها و روش‌های ایمنی در برابر آتش می‌تواند فرآیند ساخت و ساز را تحت تاثیر قرار دهد. اسناد و مدارک استراتژی حریق می‌تواند بسیار مفصل بوده و بررسی آن بسیار مشکل باشد.

استراتژی حریق

اهداف و عناصر استراتژی حریق

لازم است که استراتژیست آتش بتواند اطمینان حاصل کند که استراتژی تدوینی توسط وی، همه مسائل مربوطه را در نظر گرفته است، هر چند که کارفرمای طرح از بسیاری از آن‌ها بی اطلاع باشد. در این خصوص، با ارزیابی نیازهای ساختمان، مالکان ساختمان، ساکنان و فرآیندهای آن، چهار هدف کلیدی شامل ایمنی جانی، حفاظت از اموال و دارایی‌ها، حفاظت از کسب و کار و تداوم آن، و حفاظت از محیط زیست مطرح می‌باشد. هر کدام از این اهداف نیز مطابق شکل زیر خود شامل چهار هدف فرعی می‌باشند.

ماتریس اهداف استراتژی حریق
عوامل کنترل حریق

در هر استراتژی آتش، هشت جنبه اصلی باید مد نظر قرار گیرد. برای هر کدام از این عوامل بر حسب میزان اهمیت آن، یک نمره (بین صفر تا پنج) تعلق می‌گیرد. نحوه امتیازدهی به هر کدام از این عوامل، مطلبی است که در مباحث تدوین استراتژی آتش به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. در پایان با وصل کردن نقاط حاصله، الگویی به دست می‌آید که به راحتی می‌تواند برای توصیف کلی نوع استراتژی آتش مورد استفاده قرار گیرد.

اجزای استراتژی حریق

1- قوانین و مقررات مهندسی آتش (FireEngineering Legislation)

روش‌های متعددی برای دستیابی به الزامات عملکردی تصریح شده در مقررات ساختمان برای هر نوع ساختمان یا ساخت و ساز وجود دارد. متداول‌ترین رویکرد، طراحی سازگار با کدهای تجویزی است. نمونه‌ای از این کدها، مجموعه بریتیش استاندارد 5588 است که در حال حاضر توسط BS9991 و BS9999 جایگزین شده است. با این حال، اگر نیازهای طراحی از این راهنماهای محدود فراتر باشد، مشاور مهندسی آتش می‌تواند راه‌حل‌های انعطاف‌پذیر و ابتکاری برای نیل به الزامات پروژه را پیشنهاد کند. همچنانکه کدهای موجود حداقل استانداردهای مورد نیاز برای تامین الزامات عملکردی ساختمان‌های متداول را بیان می‌دارند.

با این حال، در برخی از ساختمان‌ها، این اقدامات تجویزی می‌توانند برای طراحی و کاربری ساختمان بسیار محدودیت‌آور باشند. یکی از مسئولیت‌های کلیدی شرکت‌های مشاوره استراتژی حریق این است که با استفاده از اصول مهندسی حریق و با توجه به لی‌اوت خاص هر پروژه، راه‌حل‌هایی منطبق با مقررات ساختمان ارایه نمایند.

در راستای اجرای ماده 33 از قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان (مصوب 1374) و به منظور کاهش خسارات جانی و مالی در اثر حوادث آتش‌سوزی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در سال 1395 ویرایش سوم مبحث سوم مقررات ملی ساختمان با موضوع «حفاظت ساختمان‌ها در مقابل حریق» را ارایه نموده است. رعایت مفاد این آیین‌نامه در ارزیابی ساختمان‌ها در برابر حریق ضروری بوده و از این نظر مهندسین تدبیراسکان خود را ملزم می‌دانند در کنار برآوردن استانداردهای بین‌المللی، نگرش جداگانه‌ای نیز بر بندهای مبحث سوم مقررات ملی داشته و آنها را به نحو ویژه‌ای در استراتژی‌های تدوینی برای حریق لحاظ نمایند.

مقررات ملی ساختمان
2- مسیرهای فرار اضطراری (Means of Escape)

دومین بخش از یک استراتژی حریق، مشخص کردن مسیرهای خروج اضطراری از ساختمان است. یک استراتژی آتش جامع و کارآمد، مسائل و موضوعات مطرح در خصوص وسایل و تجهیزات تخلیه‌ی سکنه (شامل طول مسیرهای انتقال، خروج از فضاهای آپارتمانی، فرار از فضاهای عمومی، خروج افراد با ناتوانی‌های جسمی، تعداد مسیرهای فرار و عرض نهایی مسیرها با در نظر گرفتن تعداد سکنه و توزیع آنها) را تشریح و پیاده‌سازی می‌کند. هر یک از این موارد برای هر یک از مسیرها یا تجهیزات خروج اضطراری تجزیه و تحلیل شده و نحوه‌ی تاثیرپذیری از رفتار سکنه بررسی می‌شود. در این زمینه، برآورده ساختن الزامات عملکردی ساختمان و تامین انتظارهای طراحی شده برای ساختمان‌ها، بعضا نیاز به ارایه پیشنهادهای خاص و ابتکاری خواهد داشت.

شبیه سازی فرار ساکنین
شبیه سازی فرار ساکنین
3- گسترش آتش و کنترل آن (Fire Spread and Control)

یک استراتژی موفق آتش میزان حفاظت مورد نیاز در برابر آتش برای سرتاسر ساختمان از جمله لاینیگ‌ها، مناطق باز و دیوارهای خارجی را مشخص می‌کند و استاندارد ساخت و ساز آنها را بیان می‌کند. گسترش آتش در داخل و خارج ساختمان ارزیابی شده و تمامی الزامات عملکردی ساختمان مورد بررسی قرار می‌گیرد. هر گونه انحراف از قوانین و مقررات با جزییات کافی ارزیابی شده و راه حل‌های خلاقانه ارائه می‌شود.

4- ساخت و ساز (Construction)

بسار اهمیت دارد که الزامات مربوط به تقسیم‌بندی فضاها، میزان مقاومت در برابر حریق، اجزای سازه‌ای، تجهیزات اطفای حریق، منافذ و حفرات موجود مورد شناسایی قرار گیرند. هر یک از این موارد باید در طراحی و اجرای ساختمان مد نظر قرار گرفته و نیازهای طراحی و ایمنی ساختمان تامین شوند.

5- دسترسی به خدمات آتش‌نشانی (Fire Service Access)

استراتژی حریق باید استانداردهای مورد استفاده برای دسترسی وسایل نقلیه به ساختمان، شیرهای آتش‌نشانی، موقعیت و تعداد نقاط دسترسی، بالابرهای آتش‌نشانی، دسترسی به فضاهای داخلی ساختمان، رایزهای خشک و تر آتش‌نشانی و غیره را توصیف کند. همچنین لازم است دسترسی به سرویس‌های موجود آتش‌نشانی را ارزیابی کرده و راه‌حل‌های مهندسی کاربردی برای ارضای همزمان مقررات ساختمانی و سازمان آتش‌نشانی محلی ارایه نماید.

6- مدیریت ایمنی آتش (Fire Safety Management)

در یک استراتژی آتش جامع لازم است به توصیف مسائل و مشکلات کلیدی مدیریت، کنترل تخلیه ساکنین ساختمان و طراحی ایمنی در برابر حریق به صورت کامل پرداخته شود. ملزومات ایمنی ساختمان در برابر حریق در استانداردهای مربوطه قید شده است.

7- ارائه‌ی پیشنهادها

یک استراتژی حریق در پایان، لازم است حاوی پیشنهادات و توصیه‌هایی برای ساختمان ویژه‎ی مورد بررسی باشد.

گسترش حریق آنالیز
کارخانه اسکلت فلزی
اطفاء حریق
آنالیز گسترش حریق 2
آنالیز گسترش حریق
آنالیز گسترش حریق

اطلاعات تماس ما

تهران شهرک گلستان بلوار کاج نبش بنفشه دهم پلاک 95/1

2 الی 44747730 21 98+ 44743979 21 98+
info@TadbirEskan.com

info.tadbireskan@gamil.com

دسترسی سریع

  • فنی و مهندسی تدبیراسکان (صفحه نخست)
  • پروژه ها
  • معرفی شرکت فنی و مهندسی تدبیراسکان
  • تماس با ما
  • ایران مال

نقشه

YelpFacebookTwitterInstagramEmail

© 2018 Tadbir Eskan | Design: Mediateam